Content page
Trendrapporten 2012: Boende i Västra Götaland tror på storstaden och amorterings­krav i framtiden | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Trendrapporten 2012: Boende i Västra Götaland tror på storstaden och amorterings­krav i framtiden


Storstaden, fjärrvärme och walk-in closet, det är framtiden för vårt boende. I alla fall när boende i Västra Götaland själva förutspår utvecklingen. Dessutom tror de att bolånetaket kommer att bytas ut mot amorteringskrav i framtiden. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. I ”Trendrapporten 2012” presenterar Svensk Fastighetsförmedling svenska folkets egen syn på framtidens boende.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget framtida boende. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Västra Götaland.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 44 procent av alla i Västra Götaland tror att fjärrvärme är det värmesystem som gäller i framtiden, följt av solceller och bergvärme med 17 respektive 16 procent. Intressant att se är att boende i Västra Götaland över 60 år är de som mest tror på fjärrvärme i framtiden (49 procent). Motsvarande siffra i åldersspannet 15-30 år är 37 procent.

Drömboendet är en villa med sjötomt, vilket var femte (19 procent) person i Västra Götaland svarar. Därefter följer ett hus på landet med 18 procent och på tredje plats lägenhet i innerstadsområde (15 procent). Men när Västra Götaland siar om hur svenskarna kommer att bo i framtiden är lägenhet i storstadsregion dominerande med 65 procent av de svarande. Villa i mellanstor stad kommer på andra plats med 26 procent och villa i en mindre stad på tredje plats med 17 procent.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att fler än hälften av alla boende i Västra Götaland föredrar miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval. Det är väldigt positivt för framtiden. Västra Götaland med storstaden Göteborg är också ett av de län som tror mest på urbanisering och boende i storstadsregion. Hela 65 procent tror att detta är framtiden för vårt boende vilket är näst mest i hela landet, endast Stockholm med 85 procent tror mer på boende i storstadsregion. Det är bara några framtidsinsikter som Trendrapporten ger, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Några intressanta punkter från Trendrapporten 2012:

• Slit och slängmentaliteten är på väg att försvinna i Västra Götaland. Hälften av de boende i Västra Götaland, 51 procent, tycker nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval är viktigast för framtiden. Den siffran är identisk med rikssnittet.

• Kvinnor är mer miljömedvetna än män i Västra Götaland, 59 procent av de kvinnorna väljer miljömedvetna materialval jämfört med 43 procent bland männen.

• Vit fortsätter vara den vanligaste väggfärgen även i framtiden. De tror 67 procent av alla i Västergötland, följt av beige och grått på delad andra plats med 25 procent vardera.

• Unga är dock mer vågade när det kommer till färgval, bland 15-30 åringarna är det 12 procent som tycker om brunt medan motsvarande siffra bland de mellan 46-60 år är 2 procent. Röd uppskattas av 8 procent av 15-30 åringarna medan motsvarande siffra för de över 60 år är 3 procent.

• Sverige ligger de boende i Västra Götaland varmt om hjärtat. Hela 91 procent svarar sitt hemland på frågan om var de helst vill bo i framtiden, den högsta siffran bland alla län.

• Kakelugn är favoriten bland lyxiga inredningsdetaljer. Det tycker 28 procent av de boende i Västra Götaland. Efter kommer walk-in closet med 26 procent.

• I Västra Götaland tror var tredje person (31 procent) att bolånetaket kommer att bytas ut mot ett amorteringskrav i framtiden. Det är den högsta siffran i landet.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Fastighetsmarknad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *