Content page
Fastighets­förmedling firar 75 år | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fastighets­förmedling firar 75 år

Eric H. Lundgren.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år. Bolaget startade i Linköping i april år 1937 när grundaren Eric H. Lundgren slog upp portarna till sitt allra första kontor. Sedan starten har Svensk Fastighetsförmedling vuxit från ett enda kontor till en rikstäckande kedja med 230 bobutiker och fler än 1200 anställda. Under årens lopp har man förmedlat över 689 000 bostäder och även anställt Sveriges första kvinnliga mäklare. De första 75 åren firas med Sveriges största tårtkalas.

Allt började i en kontorslokal i Linköping med en vision om att skapa en rikstäckande kedja. Grundaren Eric H. Lundgren startade dock kedjan helt utan kapital. Den första hyran fick han exempelvis låna till från en guldsmed som delade fastigheten med Svensk Fastighetsförmedling på Klostergatan.

Men Lundgren hade helt klart för sig hur han skulle skapa ett startkapital för att få igång verksamheten. För att få bli mäklare inom den nystartade kedjan fick varje mäklare betala ett garantibelopp på 1 000 kronor, en ansenlig summa på den tiden. Alla nya mäklare fick också den viktiga Instruktionsboken som Lundgren själv hade tagit fram och som var rättesnöret för alla mäklare inom Svensk Fastighetsförmedling. Den stora röda skriften bestod av ett par hundra sidor och tog bland annat upp affärsmoral, etik, kvalitet, marknadsföring och juridiska frågor.

– Lundgren hade en påfallande tidig insikt när det gällde konsten att bygga ett varumärke. Han hade slående framsynthet när det gällde affärsmannaskap, försäljningsfrågor och marknadsföringsfrågor som än idag är lika aktuella även om vi i dag använder andra metoder och moderna kanaler, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Första att anställa kvinna som mäklare

Eric H. Lundgrens Instruktionsbok var också bidragande när Svensk Fastighetsförmedling, under 40-talet, blev banbrytande inom branschen genom att anställa Sveriges första kvinnliga mäklare. Bakgrunden är att flera av Svensk Fastighetsförmedlings mäklare kallades in till tjänstgöring under andra världskriget. En av dem var fastighetsmäklaren Hasse Hedberg i Malmköping. Hans inkallning var dock inte läglig för kontoret eftersom det var överhopat av uppdrag. Eva, hans initiativrika hustru, tog då fram Instruktionsboken, läste den och började göra affärer. Därmed var Eva Hedberg sannolikt Sveriges första kvinnliga mäklare.

– Eva gick i bräschen. Från att ha varit ett mansdominerat yrke blir könsfördelningen nu jämnare och jämnare. Det är företrädesvis unga kvinnor som läser till mäklare på landets högskolor och universitet. Av antalet registrerade fastighetsmäklare (6 772) är 42,9 procent kvinnor. Men hos oss på Svensk Fastighetsförmedling är hela 47 procent av kedjans mäklare kvinnor, avslutar Peeter Pütsep.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bostad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *