Content page
Årets Miljöstipendium till Skälbyskolan och Neptuniskolan | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Årets Miljöstipendium till Skälbyskolan och Neptuniskolan

Catrin Åhlberg-Karassavas, kökschef på Neptuniskolan och Elisabeth Kustberg, kökschef på Skälbyskolan tar emot Miljöstipendiet som delades ut av kommunfullmäktiges ordförande Anita Mickos.

Eleverna bestämmer själva hur mycket de orkar äta upp. Mat slängs inte i onödan och vinsterna är både ekonomiska, miljövänliga och hälsosamma. Kommunens Miljö- stipendium tilldelas i år Neptuniskolan och Skälbyskolan för arbetet med mat och resurshållning.

Skolornas arbete med att minska matsvinnet har många fördelar för miljön. Bland annat kan köken laga en mindre mängd mat och eleverna får med sig ett miljömässigt sundare beteende gällande mat och resurshushållning in i framtiden . För att motivera eleverna att slänga mindre mat får de som belöning rösta fram sin favoritmat eller så bjuds dem på ett gott mellanmål.

På Skälbyskolan startades projektet när kökschefen Elisabeth Kustberg såg hur mycket mat som kastades.

– Det var trist att se när all mat kastades, för det man gör är ju att kasta pengar i sjön. Jag ville öka medvetenheten hos barnen för vilka konsekvenser det får både ekonomiskt men även miljömässigt att kasta mat. Jag ville också att barnen skulle lära sig hur mycket mat de behöver ta för att bli mätta.

Neptuniskolans kökschef Catrin Åhlberg Karassava berättar mer om de positiva effekterna av arbetet.

– På det här sättet hinner barnen äta en portion av allt och faktiskt märka själva att de inte orkar äta en portion till, den portion som allra flesta gångerna brukar hamna i soporna. Nu känner man efter före! Vi har skapat matglädje samtidigt som vi sparat pengar och har fått råd med att köpa in mer ekologiskt och närproducerat i den mån det går.

Båda kökscheferna är glada åt stipendiet och lyfter fram elevernas delaktighet i arbetet.

– Det är jätteroligt att vi har fått stipendiet och kul att vi blir uppmärksammade för vårt arbete. En jättefin belöning för både köket och eleverna som har lagt ner mycket jobb på det här, säger Elisabeth Kustberg på Skälbyskolan.

– Det känns väldigt bra att få stipendiet eftersom vi arbetat hårt och länge tillsammans med våra barn och all personal på Neptuniskolan, säger Catrin Åhlberg Karassava.

Nästa steg för Neptuniskolan blir egna ekologiska varor.

– Vi lagar all sylt själva och så småningom ska vi börja göra Neptuniskolans egna ekologiska ketchup!, avslutar Catrin.

Stipendiet på 10 000 kronor per skola mottogs av Catrin Åhlberg-Karassavas, kökschef på Neptuniskolan och Elisabeth Kustberg, kökschef på Skälbyskolan under kommunfullmäktiges sammanträde den 12 december.

Källa: Järfälla kommun

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Innemiljö/Utemiljö

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *