Content page
Principiellt avgörande väntar i hyresnämnden | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Principiellt avgörande väntar i hyresnämnden

På tisdag och onsdag avgör hyresnämnden den uppmärksammade konflikten kring ombyggnationerna på Norra Kvarngärdet i Uppsala. Värden Stena Fastigheter kräver hyreshöjningar på i vissa fall över 60 procent.

– Om hyresnämnden bifaller Stenas krav drivs människor ur hus och hem, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen, som företräder 38 hyresgäster i det aktuella området.

– Vi har sett att många renoveringar ger alldeles för höga höjningar, Resultatet blir att hyresgästerna inte har råd att bo kvar. Tänk er själva vem som har råd med en 3000-kronors kostnadsökning från en månad till en annan. Hyresgästernas inflytande över renoveringsprocesser och ombyggnadshyror måste öka, säger Marcus Kjellin.

En rapport från Uppsala Universitet som nyligen släpptes visade att många hyresgäster helt enkelt inte klarar av så drastiska höjningar. Konsekvensen blir att man tvingas flytta och som bostadssituationen ser ut i Uppsala hamnar man i en mycket otrygg situation.

– Vi tycker inte att de renoveringar som gjorts är av den kvaliteten att hyran ska höjas så drastiskt. Många hyresgäster i området klagar på standarden och de renoveringar Uppsalahem gjorde i samma område är av avsevärt mycket bättre kvalitet.

En exempellägenhet, en fyra på 90 kvadratmeter där hyran i dag är 6 217 kronor får med Stenas krav en hyra på 9 888 kronor. Följer hyresnämnden Stenas yrkande blir hyreshöjningarna mycket stora över lag. Stena har också sagt nej till förslaget från Hyresgästföreningen att införa höjningarna successivt under en längre period.

– Bostaden är inte som vilken vara som helst, det är en rättighet och helt avgörande för människors trygghet. Att som Stena köra ut sina kunder ur hus och hem är ytterst oansvarigt agerande, säger Marcus Kjellin.

Här är några exempel på hur Stenas yrkande kan slå:

3 rok, 78,7 m2
Nuvarande hyra 5446
Stenas yrkande 8710
Procentuell ökning 59,93%

3 rok, 74,7 m2
Nuvarande hyra 5589
Stenas yrkande 8426
Procentuell ökning 50,76%

2 rok, 63,4 m2
Nuvarande hyra 4551
Stenas yrkande 7340
Procentuell ökning 61,28%

4 rok, 90,3 m2
Nuvarande hyra 6217
Stenas yrkande 9888
Procentuell ökning 59,05%

4 rok, 87,1 m2
Nuvarande hyra 6196
Stenas yrkande 9661
Procentuell ökning 55,92%

 

Marcus Kjellin
Förhandlare
Hyresgästföreningen Aros-Gävle

 

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Fastighetsmarknad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *