Content page
Fotoutställning – Regeringsgatan i förvandlingarnas tid | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fotoutställning – Regeringsgatan i förvandlingarnas tid

Foto: Stockholms Stadsmuseum

1966 började fotografen Göran H Fredriksson sin anställning på Stockholms stadsmuseum. Omvandlingen av city var i full gång och behovet av att dokumentera det som nu försvann var akut. En bit bortom de mer uppmärksammade och nostalgiskt laddade Klarakvarteren ligger Regeringsgatan. Nu skulle den gamla stolta paradgatan bli genomfartsled. Restauranger, caféer och små specialaffärer fick lämna plats för parkeringshus och köptempel. Fram till 1971 kom Göran H. Fredriksson att återvända till Regeringsgatan många gånger.

Nu öppnas snart en utställning som kommer att visas 14 oktober 2011 – 11 mars 2012. Utställningen presenterar ett 40-tal aldrig tidigare visade fotografier, både exteriörer och interiörer, samt originalföremål som skyltar, stenskulptur och andra byggnadsdetaljer från de idag utplånade husen.

En storstad som Stockholm befinner sig i ständig omvandling. Förändringen av Regeringsgatan var en del av den förnyelse av stadskärnan som skedde under det sena 1960-talet. De 1600- och 1700-talspalats som låg på gatans södra del nära Kungsträdgården utplånades helt. Många av husen var påkostade, utförda av namnkunniga arkitekter med trapphus i marmor, valnötsklädda väggar och mönstrade golv. De historiska byggnadsdetaljerna tillvaratogs ofta av Stadsmuseets antikvarier, och utgör nu en del av museets samlingar.
Delar av den omstridda bebyggelse som uppfördes på de rivna husens plats är redan nu föremål för förändring.
I Göran H. Fredrikssons fotografier återuppstår en del av Regeringsgatans historia. Under fem år ändrades gatubilden fullständigt. Fredrikssons exteriörbilder lyfter fram den slitna skönheten både i släta murverk och kurviga portaler. Fotografierna har också fångat upp de gaturummets detaljer som då var tidstypiska, men som nu märker bilden som historisk: människors kläder, reklamskyltarnas typsnitt, bilmodeller och trafikmärken.
De visuellt stramare interiörbilderna är omsorgsfullt och stämningsfullt ljussatta. I en del fotografier möter vi också de stockholmare som hade en del av sitt liv på den gamla Regeringsgatan. De arbetade i butikerna, bodde i lägenheterna eller gick in på konditorier som Oscar Bergs för att samtala, läsa tidningen eller bara sitta och betrakta Olle Hjortsbergs vackra väggfris.
– Den del av cityomvandlingen som omfattade Regeringsgatan har inte fått lika stor uppmärksamhet som de mer nostalgiskt laddade Klarakvarteren. Därför är det angeläget att nu kunna presentera ett 40-tal aldrig tidigare visade fotografier samt originalföremål som skyltar, stenskulptur och andra byggnadsdetaljer från de idag utplånade husen, säger Ann-Sofi Forsmark, chef för Stadsmuseets fotoenhet.

Källa: Stockholms Stadsmuseum

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Arkitektur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *