Content page
Fyra projekt i finalen om Sveriges bästa ljusprojekt | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fyra projekt i finalen om Sveriges bästa ljusprojekt

Årets finalister representerar skilda typer av projekt där ljus på ett föredömligt sätt använts för att skapa en god visuell miljö. Enligt tävlingskriterierna ska ljuset förstärka anläggningens funktion och lyfta fram dess arkitektur. Juryn vill lyfta fram projekt, som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter och driftsekonomi.

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi. I årets upplaga, som är den 18:e i rad, tävlar belysningsanläggningar färdigställda under 2010.

Juryn består av representanter från respektive belysningssällskap. Årets jurymedlemmar har varit: Anders Winell, ordförande, ljusdesigner och –rådgivare, lektor i ljusdesign på Konstfack (Svenska Belysningssällskapet), Nils Beijer, arkitekt SAR/MSA (Västsvenska Belysningssällskapet) och Britta Kruuse, inredningsarkitekt (Sydsvenska Belysningssällskapet). Vinnaren koras den 20 september i samband med ljusbranschens årliga inspirationsdag Ljusdagen (www.ljusdagen.se) i Stockholm. Tävlingen arrangeras i år för 18:e året i rad.

De nominerade är (i bokstavsordning):

CITRON Design Projektstudio, Tellusgången 2, Hägersten
En projektstudio för inredning av kontor och offentlig miljö. Anläggningen har, trots sin lilla yta på 260 kvm, många funktioner och rymmer bibliotek, materialbibliotek, workshop och visningsytor samt arbetsplatser. Ljuset har varit en viktig komponent i att skapa en stämningsfull, funktionell och vacker miljö och inredningsarkitekten och ljuskonsulten har arbetat med ljus på flera plan: Dagsljus, funktionsbelysning, miljöbelysning, stämningsskapande levande ljus, samt accentljus.

MEDVERKANDE:
Beställare: Citron Design
Belysningsplanerare: Ljusrum AB
Arkitekt: Ljusrum AB
El‐konsult: Electro Engineering
El‐installatör: AF‐elteknik

***
Dimension – ljusskulptur för Skandia. Lindhagensgatan, Stockholm
En tredimensionell ljusskulptur, skapad som en del av interiören i det atrium som utgör hjärtat i Skandias nybyggda huvudkontor på Lindhagensgatan. Konstverkets 1728 huvuden – som monterade i rader om tolv bildar en kub som mäter 2,7 meter på bredd, höjd och längd – symboliserar Skandias medarbetare och visar på styrkan som finns både individuellt och i grupp. Designern har arbetat med en helt ny 3D-teknik som tidigare inte använts i Skandinavien och som möjliggör att små ljuspunkter byggs in i varje huvud. Eftersom varje enskild lampa kan kodas och styras digitalt kan man variera budskap och bilder för varje huvud eller för konstverket som helhet.

MEDVERKANDE:
Beställare: Skandia AB
Belysningsplanerare: Alexander Lervik, Lervik Design AB
Elkonsult: Ian Fanning, Stockholm Lighting Company AB
Elinstallatör: Stockholm Lighting Company AB

***
Svedjebron vid Lule älv i Boden
Den nyrenoverade, K-märkta Svedjebron har efter flera års eftersatt underhåll fått en rejäl ansiktslyftning. Kronan på verket är den ljussättning som invigdes i början av september 2010. Den gamla bron spänner 140 m mellan pylonerna över Lule älv vid den populära lax- och havsöringfiskesträckan i Bodens kommun. De dramatiskt belysta 18 meter höga majestätiska pylonerna för tankarna tillbaka till antikens Rom. Belysningen har integrerats i brons konstruktion. Både vad det gäller armaturernas uttryck samt elledningarnas förläggningsätt. Bron har blivit ett populärt besöksmål för just ljussättningens skull.

MEDVERKANDE:
Beställare: Bodens kommun, Tekniska förvaltningen, Mats Elgcrona Avd Chef, Gatuavd
Belysningsplanerare/ljusdesigner: Jan Forsmark, WSP Systems Luleå (numera Ljusdesigner på Ramböll Luleå)
Arkitekt/Byggnadsentreprenör: Bron uppfördes 1941 av S O Asplunds Byggnads AB
Entreprenör reparationsarbeten: PEAB
Elkonsult: Jan Forsmark, WSP Systems, Luleå
Elinstallatör: J&B Elinstallationer, Boden

***
Polarutställningen, Naturhistoriska Riksmuseet, Stockholm
Polarutställningen vid Naturhistoriska Riksmuseet visar den arktiska och antarktiska faunan och är en av museets fasta utställningar och fick under 2010 en radikal ansiktslyftning. Utställningsrummet är uppdelat i två plan där ena långväggen med hängande valskelett bildar fond synlig från bägge planen. Dramatisk teaterljussättning i alla scensatta miljöer som har byggts upp skapar både spänning och omväxling. Ljuset ska kännas trovärdigt för den arktiska och antarktiska miljö som utställningen handlar om. Som besökare ska det kännas bra att vistas i lokalen och man ska med hjälp av ljuset lockas vidare i utställningen.

MEDVERKANDE:
Beställare: Naturhistoriska Riksmuseet/Mats Remnestål.
Belysningsplanerare: Michael Hallbert, Michael Hallbert LjusDesign AB
Arkitekt: Josef Zetterman, Linn Sylwan, Tengboms Arkitekter.
Elkonsult: Jonas Welander, BWB Elkonsult.
Elinstallatör: Elcentralen, Kjell Liljeberg

Källa: Ljuskultur

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Innemiljö/Utemiljö

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *