Content page
Emporia – ett helt nytt slags shoppingcenter | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Emporia – ett helt nytt slags shoppingcenter


Vid Öresundsbron pågår just nu bygget av det nya shoppingcentret Emporia. Bygget är inte bara spektakulärt ur ett skandinaviskt eller nordiskt perspektiv. Det är Steen & Ströms ägares största köpcentrumsatsning i hela Europa. Platsen är noga utvald för att vara lättillgänglig från hela Öresundsregionen. Med bara 45 minuters resa kan hela 3,7 miljoner nå det nya köpcentrat. Med beräknad öppning år 2012 kommer Emporia att erbjuda Öresundsbor shopping, gym, restauranger och dagligvaruhandel. På taket kommer en stor park att anläggas och ambitionen är att vara Skandinaviens mesta köpcentrum med allt från internationella modebutiker till exklusiva märkesboutiquer.

Emporia skall ha en internationell karaktär och erbjuda shopping inom samtliga segment samt nöjen och kultur. Köpcentret kommer ha en total yta på 80 000 kvm och med sitt breda utbud både inom shopping och mat marknadsför de sig som en fristad vid Öresund med fokus på de sinnliga upplevelserna. Butikerna spänner mellan de stora internationella klädkedjorna till mindre butiker med mer exklusiva varumärken.

Fyra våningar
Allt som allt består Emporia av fyra våningsplan, fem torg, en park, ett parkeringshus och parkeringsplatser. Varje våning har sin egen stil och på våning ett hittar du dagligvaror och service; våning två har stora kända märken; våning tre har oväntade butiker och utöver detta kommer en restaurangyta på 3500 kvm. Det kommer att finnas allt från gatustråk med internationellt designade piazzor a la södra Europa, öppna hyperdesignade ytor samt gångbroar och viadukter.

På kvällar efter butikernas stängning ska finnas möjlighet att ta del av nöjen och kultur, vilket innebär att delar av köpcentret ska kunna hålla öppet sena kvällar. Med sina många restauranger och kaféer kommer också köpcentrat att fungera som mötesplats och skönt avbrott för resande över Öresundsbron.

Gert Wingårdh bakom arkitekturen
Redan 2006 tävlade sex av norra Europas ledande arkitektbyråer om att utforma det nya köpcentrumet. Efter slutjustring av sitt förslag fick Wingårdh Arkitektkontor under 2007 i uppdrag att forma det nya prestigebygget i Hyllie. Den totala investeringsvolymen uppskattas till cirka 3,5 miljarder.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Arkitektur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *