Content page
Byggstart för unikt lågenergihus | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Byggstart för unikt lågenergihus


Nu börjar byggandet av Villa Äntligen, ett banbrytande lågenergihus som förenar högklassig arkitektur med modern, klimatsmart byggteknik. Målet är ett hus som har noll kronor i energikostnader.

Bakom projektet står bygg- och mätkonsultföretaget Ortogonal AB och den prisbelönta arkitektbyrån Ross Arkitektur & Design. Huset byggs i Haninge och ska stå klart under 2011.

– Vi tar begreppet energisnålhet till en helt ny nivå. Vi ska visa att det går att bo i estetiskt fulländade villor som samtidigt är extremt klimatsmarta och skonsamma mot miljön. Allt utan att tulla på varken komforten och livskvalitén, men ändå med mycket låga driftskostnader, säger Magnus Gustafsson, VD för Ortogonal.

Värmesystemet i huset består av en kakelugnskamin och solfångare på taket. Tillsammans värmer kaminen och solfångarna upp vattnet i en ackumulatortank. Från tankens varma vatten utvinner man sedan värme till bland annat inomhusluft, radiatorer och golvvärmeslingor.

Allt material till huset är noga utvalt för att påverka miljön så lite som möjligt. Exempelvis är husgrunden gjord av glasmaterialet Foamglas, väggarna målade med äggoljetempera och på en del av taket växer sedumväxter. Huset styrs av ett automatiserat, behovsbaserat system som reglerar ventilation, golvvärme och belysning.

Källa: Ortogonal

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *