Content page
Största bergvärmeprojektet någonsin | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Största bergvärmeprojektet någonsin

I bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden utanför Stockholm pågår just nu det största bergvärmeprojektet någonsin. Genom att investera i nya värmepumpar och samtidigt konvertera totalt 500 lägenheter från direktel till vattenburen värme räknar man med att spara 3,5 miljoner kWh varje år.

Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden är en mycket stor bostadsrättsförening, med cirka 500 lägenheter fördelade på 13 gårdar. Totalt rör det sig om hela 52 hus. De senaste åren har energikostnaderna ökat kraftigt för bostadsrättsföreningen och det fanns ett behov av att göra något drastiskt.

– Våra energikostnader har under de senaste fem åren ökat med 100 procent till cirka 10 miljoner kronor om året, säger Brf Ljuskärrsbergets ordförande Mathias Skoglund.

– Vi var tvungna att göra något. Vi var maktlösa och kunde inte påverka vår situation alls. Nu kommer vi tvärtom att ha ett system som inte bara sparar pengar och miljö. Det höjer också värdet på alla medlemmarnas lägenheter.

Projektet är gigantiskt på alla sätt. Installation av vattenburna system i 52 hus och 500 lägenheter är inte att leka med. Och därutöver tillkommer bergvärmeinstallationen. Totalt borras 156 hål på vardera cirka 230 meter. Värmen från borrhålen leds in i 13 olika pannrum som vart och ett är utrustat med två NIBE F1330 bergvärmepumpar och två stycken VPB750 varmvattenberedare. Totalt 26 varmvattenberedare samt 26 bergvärmepumpar på mellan 40 och 60 kW styck.

När allt står färdigt räknar man med att kunna hämta 3,5 miljoner kWh helt gratis ur berget varje år. Totalt beräknar man spara nästan 3,5 miljoner kWh om året, vilket i dagsläget motsvarar cirka 5 miljoner kronor. Går elpriset upp blir besparingen ännu större.

Källa: NIBE Energy Systems

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *