Content page
Belysning med LED betalar sig snabbt | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Belysning med LED betalar sig snabbt

Arvid Bruhn, Enviro Light Electronic

Dagligen möts vi av budskapet om att vi lever över våra tillgångar och alla måste hjälpas åt att spara energi. Och för alla är anpassning av belysningen ett steg i rätt riktning. Det handlar om lysdioder och LED-teknik där belysningen kan ge stora besparingar. Lösningen har funnits länge, men det är först nu som den börjar vinna terräng.

Belysning med LED betalar sig snabbt
Dagligen möts vi av budskapet om att vi lever över våra tillgångar och alla måste hjälpas åt att spara energi. Och för alla är anpassning av belysningen ett steg i rätt riktning. Det handlar om lysdioder och LED-teknik där belysningen kan ge stora besparingar. Lösningen har funnits länge, men det är först nu som den börjar vinna terräng.

Ett av de företag som till hundra procent fokuserar på energibesparande och högkvalitativ LED-belysning är Enviro Light Electronics Scandinavia. Oavsett om det gäller industriella tillämpningar, kommunal verksamhet, vägar, parker, spårområden eller fasader, så är LED-belysningen en bärkraftig investering för framtiden.

– Det finns egentligen inget område som skulle tjäna på att byta ut sina traditionella belysningar mot diodlösning, säger Arvid Bruhn från Enviro Light Electronic. Genom att byta ut äldre armaturer och ljuskällor mot en både mer effektiv och framförallt energibesparande belysning kan mycket förbättras på lång sikt.
Bara det att slippa ha personal som underhåller belysningen sparar enorma summor för företagen.

LED-belysningen har en livslängd på omkring 50 000 timmar jämfört med en glödlampans omkring 1 000. 50 000 timmar motsvarar en tidsrymd på ungefär fem år om lampan skulle vara tänd dygnet runt. Ser man på LED-belysningen i ett längre tidsperspektiv finns åtskilligt att spara, både i kostnader och miljöaspekt. Lysdioder innehåller till exempel inget kvicksilver, till skillnad mot lysrör och lågenergilampor.

Fördomar och fakta

Det finns en fördom att LED-lampan avger ett kallt och blåaktigt ljus som inte upplevs som särskilt behagligt. Men detta var i LED-lampans barndom. En lampas färgtemperatur mäts i kelvin och de första lamporna som kom höll en temperatur av 6 000 kelvin. Idag finns det dioder i hela skalan, från 2000 ända upp till 9 000 kelvin. För att få ett varmare ljus sänker man idag temperaturen med hjälp av en fosforbeläggning. Redan vid 4 000 kelvin får man ett varmt, på gränsen till gult ljus.
Det är också en stor kvalitetsskillnad mellan olika LED-lampor. En bra LED-lampa ger 100 lumen per Watt (W). Motsvarande lågprislampa kanske bara ger mindre än hälften så mycket. Så det är viktigt att inte bara säga LED, det gäller att välja rätt
LED-lampa också.
Lysdioderna är känsliga för omgivande temperatur och särskilt för värme. Ljusstyrkan, det vill säga verkningsgraden varierar med diodens temperatur och de kan lätt överhettas om de inte kyls ordentligt. Kylning är därför A och O för LED-lampans livslängd.

LED-teknikens fördelar
Förutom energiförbrukningen så ger LED-belysningen ett behagligt flimmerfritt ljus och orsakar därmed inte trötthet eller obehag som exempelvis lysrörslampor kan göra. Ljussystem som använder glödlampor är billiga att köpa men ineffektiva, och ger från 8 – 10 lumen per watt för en vanlig glödlampa och upp till 22 lumen för en halogenlampa. Fluorescerande lysrör är mer effektiva men sköra, tar mycket plats och kräver startkretsar. Lysdioder är i jämförelse mer robusta och ger ett effektivt ljusflöde på upp till 100 lumen per Watt. En traditionell glödlampa genererar också en stor mängd värme där värmen finns i själva ljusstrålen.

Den värme som lysdioden generar transporteras däremot bort via lysdiodens baksida och skall avledas så effektivt som möjligt. Värmeavledningen är som sagt A och O för livslängden och innebär också mer ljus.
Eftersom lysdioden består av komponenter i fast form och saknar glödtråd tål de också stötar och vibrationer bättre än andra ljuskällor. Lysdioder kan också utformas så att de fokuserar ljuset i en riktning, till skillnad mot glödlampor och lysrör som måste ha en reflektor för att kunna rikta ljuset. Belysning handlar ju om att kunna skapa behagliga miljöer som goda ljusförhållanden ger.
– Generellt brukar vår LED-belysning ge ett betydligt varmare ljus jämfört med konkurrerande leverantörers, vilket i sin tur ger en trivsammare miljö, eftersom ljuset inte blir så kallt och hårt, säger Arvid Bruhn.

Skräddarsydda lösningar
Enviro Light Electronics är ett företag som insett att framtiden finns i energieffektiv belysning med LED-teknik. Dels ger det möjlighet att på ett enkelt sätt spara energikostnader, samtidigt som man slår ett slag för miljön. Med ambitionen att alltid erbjuda optimala lösningar till bästa pris arbetar men endast med högpresterande produkter med senaste tekniken och skräddarsydda kundanpassade lösningar.

När kunden vänder sig till oss gör vi en utvärdering och analyserar behovet för att kunna erbjuda en lösning som motsvarar just deras krav på belysning, berättar Arvid Bruhn, Enviro Light Electronics. Vår målgrupp utgörs till stor del av fastighetsägare, industriföretag och kommuner. Det kan gälla allt från gatu- och parkbelysning, industribelysning till hembelysning.
På nyligen avslutade Elmässan, easyfair, visade man upp en mängd olika armaturer med LED. Bland annat den på bilden, kallad Up- and downlight med 2 stycken 3 W dioder i varje. Den till vänster med rent vitt ljus lyste med 6 000  kelvin, den högra med varmt skönt ljus hade en färgtemperatur av 3 000 kelvin.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *