Content page
Stora Energipriset till Alingsåshem för Brogården | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Stora Energipriset till Alingsåshem för Brogården

Alingsåshem med vd Ing-Marie Odegren har tilldelats Stora Energipriset av teknikkonsulten Sweco. Det kommunala bostadsbolaget får priset
för renoveringen av området Brogården där passivhusteknik användes. Miljonprogramsområdet Brogården byggdes i början av 1970-talet och
bestod innan renoveringen av 300 slitna gamla hyreslägenheter. Med passivhusteknik har användningen av energi minskat med 75 procent i
bostäderna.

– Vi är jätteglada och stolta över att få det här priset. Vi har inspirerats av Bruntlandkommissionens hållbarhetsdefinition; ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det är de tre dimensionerna ihop som vi har jobbat med, förklarade Ing-Marie Odegren efter att hon tagit emot priset på Moderna Museet i Stockholm.

Brogården är ett område från början av 1970-talet som innan renoveringen bestod av 300 slitna gamla hyreslägenheter. Med passivhusteknik har användningen av energi minskat med 75 procent i bostäderna.

‒ Vi har tagit ett helhetsgrepp på renoveringen. Energi och miljö har stått i fokus samtidigt som vi har arbetat hårt med att skapa ekonomisk och social hållbarhet. Brogården ska vara ett attraktivt och tryggt område där människor trivs och vill bo, säger Ing-Marie Odegren, vd på Alingsåshem.

En miljon bostäder byggdes för att lösa den akuta bostadskrisen under åren 1965-1974, det vi idag kallar miljonprogrammet. Husen byggdes i en tid då energi var billig och ofta är möjligheterna att spara energi stor vid en upprustning. Brogården är ett på många sätt ett typiskt område från den tiden.

‒ Det finns omkring 650 000 liknande bostäder att renovera. Många har därför mycket att lära av Alingsåshem. Projekt av det här slaget är avgörande om vi ska nå de mål som Sveriges riksdag har satt upp om att minska användningen av energi med 20 procent till 2020, säger Eva Nygren, vd för Sweco Sverige.

Motiveringen lyder:
“Stora Energipriset 2010 tilldelas AB Alingsåshem. Företaget har med ett väl strukturerat kvalitetsarbete utvecklat passivhuskonceptet och visat värdet av att samordna energieffektivisering med andra renoveringsåtgärder. Man har med precision uppnått såväl högt satta energimål som många andra tekniska och sociala fördelar.

Projektet Brogården är ett gott exempel på hur hus, typiska för miljonprogrammet, kan rustas för framtiden och bör tjäna som en inspirerande förebild för andra fastighetsägare i Sverige.”

Fakta:

  • Stora Energipriset delades ut av Sweco på Moderna Museet den 23 november. Sedan starten 1984 har Stora Energipriset fokuserat på idéer som på olika sätt hjälper till att minska energianvändningen i samhället. Vid årets prisceremoni var det första gången på 27 år som Stora Energipriset går till en kvinna.
  • Alingsåshem äger och förvaltar 3 200 bostäder och bygger årligen cirka 50 nya bostäder. Brogården byggdes under åren 1971-73.

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *